קרע ברצועה הצולבת
שחזור רצועה צולבת קדמית
קרע ברצועה הצולבת הקדמית היא פציעה מאד שכיחה אצל ספורטאים אך לא רק. קרע ברצועה הצולבת יכול להיגרם גם מנפילות ותאונות שאינן קשורות לספורט. לרוב ירגיש המטופל חבלה סיבובית לברך, הברך "תברח" יורגש "קליק", ולאחר מכן תופיע נפיחות ניכרת בברך.
במידה וטיפול לא ניתוחי לא ישפר את המצב, בריחות הברך ימשיכו או לחילופין ימצאו בברך פציעות נלוות כגון קרעים במניסקוסים יהיה מקום לבצע ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית.
לפני הניתוח תיפגש עם דר' גולד אשר יפרט בפניך את אופציות הטיפול השונות כולל טיפולים ניתוחים ולא ניתוחיים, (שחזור רצועה צולבת, שיקום ללא ניתוח לשחזור רצועה צולבת) דר' גולד יסביר את היתרונות והחסרונות של כל טיפול וטיפול וימליץ לך על הטיפול המתאים ביותר עבורך.
חשוב לציין כי ניתוח שחזור רצועה צולבת הוא רק השלב הראשון בדרך להחלמה, פיזיותרפיה טובה, אינטנסיבית ועקבית היא מרכיב חשוב ביותר בהצלחה של הניתוח.
כיצד מבוצע שחזור רצועה צולבת קדמית – ACL ?
שחזור רצועה צולבת קדמית מבוצע במסגרת של אשפוז יום, לעתים יש צורך באשפוז של לילה אחד לאחר הניתוח.
הניתוח אורך כשעה וחצי.
- שחזור רצועה צולבת – שלב ראשון – של שחזור רצועה צולבת קדמית חודרים אל הברך דרך שני חתכים באורך של פחות מ 1 ס"מ בקדמת הברך. דרך חתך אחד מוכנסת מצלמה ודרך החתך השני הכלים בהם אנו משתמשים במהלך הניתוח. ממלאים את הברך במים פיזיולוגיים על מנת לשפר את יכולת הראייה התוך פרקית. עורכים סקירה של כל חלקי הברך, בה אנו בודקים את כל המבנים בשלושת מדורי הברך, הסקירה כוללת בדיקה של המשטחים המפרקיים, המניסקוסים והרצועות הצולבות. לאחר שמזהים קרע ברצועה הצולבת ממשיכים לניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית.
- שחזור רצועה צולבת – שלב שני – של שחזור רצועה צולבת קדמית לאחר שווידאנו כי אכן קיים קרע ברצועה הצולבת הקדמית, אנו קוצרים את הגידים איתם נשחזר את הרצועה דרך חתך קטן בקדמת הברך. לעתים נעשה שימוש בגיד מן המת (אלוגרפט – ALLOGRAFT). את הגיד נכין על שולחן נפרד לקראת הכנסתו אל הברך.
- שחזור רצועה צולבת – שלב שלישי – של שחזור רצועה צולבת קדמית נטפל בפגיעות הנלוות במידה ונמצאו כאלה, ננקה את חלל הברך ונוציא את שאריות הקרע ברצועה הצולבת.
- שחזור רצועה צולבת – שלב רביעי – של שחזור רצועה צולבת קדמית תחת וויזואליזציה נקדח תעלות ע"פ המיקום האנטומי של אזורי החיבור של הרצועה הצולבת המקורית.
- שחזור רצועה צולבת – שלב חמישי – נעביר את הרצועה שהכנו דרך התעלות ונקבעה משני צידיה בעצם הירך ובעצם השוק, בסיום נוודא כי יש לנו טווח תנועות מלא וכי הברך יציבה.
- שחזור רצועה צולבת – שלב אחרון – נתפור את החתכים ונחבוש את הברך.
בסיום הניתוח של שחזור רצועה צולבת קדמית מועבר המטופל אל חדר ההתאוששות ולאחר שחלפה השפעת ההרדמה יועבר המטופל למחלקה.
קרע ברצועה הצולבת – יום הניתוח של שחזור רצועה צולבת
- ביום הניתוח תגיע לבית החולים כשעתיים לפני המועד שנקבע.
- יש צורך ב 6 שעות צום, מותרת שתיה של מים עד 3 שעות לפני הניתוח בתיאום עם הרופא המרדים.
- בבית החולים תפגוש את הצוות הסיעודי, והרופא המרדים אשר יסבירו שוב על התהליך אותו אתה עומד לעבור.
- לאחר ההכנה במחלקה תילקח אל מחלקת הקבלה של חדר הניתוח, שם תפגוש את דר' גולד אשר יסביר לך פעם נוספת לגבי הניתוח אותו אתה עומד לעבור. דר' גולד יחתים אותך על טופס הסכמה ייעודי לשחזור רצועה צולבת קדמית ויסמן את הרגל המנותחת בצורה ברורה.
- בהמשך תילקח לחדר הניתוח, שם לפני ההרדמה תעבור תהליך נוסף בו נוודא את שם הניתוח (שחזור רצועה צולבת קדמית) אותו אתה אמור לעבור ואת הצד המנותח.
קרע ברצועה הצולבת – לאחר ניתוח שחזור רצועה צולבת
- לאחר ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית תשהה בחדר ההתאוששות ולאחר שתתעורר והשפעת חומרי ההרדמה תפוג תעבור אל המחלקה.
- לאחר שתהיה ערני מספיק תתחיל בהדרגה לאכול ולשתות.
- מאוחר יותר תרד מהמיטה ותתחיל בהליכה בסיוע של פיזיותרפיסט.
- בימים הראשונים שלאחר שחזור רצועה צולבת קדמית חשוב להקפיד על מנוחה עם רגל ישרה. עקב הכאבים קיימת נטייה לכופף את הברך, יש להימנע מכך וחל איסור מוחלט לשים כרית או תומך מתחת לברך לאחר הניתוח.
- לאחר ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית יש צורך בקביים לצורך סיוע בהליכה בשבועיים הראשונים לכן כדאי להצטייד בהם מראש.
- לקראת השחרור תתודרך ע"י דר' גולד וצוות הפיזיותרפיה וכן תצויד בפרוטוקול "פיזיותרפיה לאחר שחזור רצועה צולבת קדמית" עבור הפיזיותרפיסטים בקהילה.
- יש לתאם פיזיותרפיה מוקדם ככל האפשר, מאחר ופיזיותרפיה טובה תבטיח תוצאה טובה של ניתוח שחזור רצועה צולבת קדמית.
- בד"כ ניתן להגיע לטווחי תנועה מלאים לאחר כ 4-6 שבועות מהניתוח.
ניתוח שחזור רצועה צולבת – לאחר השחרור
- לאחר ניתוח שחזור רצועה צולבת יש לשים לב כי הפצעים אינם אדומים וכי הם אינם מפרישים.
- במידה וחום הגוף עולה מעל 38 מעלות יש לצור קשר עם דר' גולד.
- במידה ומופיעים קוצר נשימה, כאבים בחזה או נפיחות לאורך הגפיים התחתונות יש לצור קשר מידי עם הרופא המטפל דר' גולד או לפנות לחדר המיון הקרוב לביתך.