ד"ר אבירם גולד

כל מה שרציתם לדעת על כאבי ברכיים

אנשים רבים מתלוננים או יתלוננו בעתיד על כאבי ברכיים. זהו סוג כאב שכיח יחסית, שאינו מיוחס רק לטווח גילאים מסוים, למבנה גוף או לסוג הפעילות הגופנית בלבד. כאב ברכיים הוא כאב מגביל אשר עשוי להפריע בתנועה בתפקוד ואף ביציבה.

כדי לבחור טיפול בכאב ברכיים שיהיה יעיל ואפקטיבי, יש להבין מה הסיבות הגורמות לכך, ורק אז ניתן יהיה להחליט על דרך הטיפול המתאימה ביותר.

סיבות שונות לכאבי ברכיים

טיפול בכאב ברכיים ישתנה בהתאם לסוג הפגיעה, לחלק הברך שנפגע, לסוג הפעולה שגרמה לפציעה ועוד.

כאבים בברך אחת או בשתיהן, עשויים להיגרם ממגוון סיבות שונות בתחומים שונים, לפניכם מספר דוגמאות:

  • פציעה, חבלה ישירה לברך או חבלה סיבובית, היא סיבה שכיחה מאד לכאב ברכיים בכל הגילאים, אך בשכיחות גבוהה יותר אצל ספורטאים, בעיקר בתחום הכדורגל, כדורסל, גולשי סקי, אצנים או רוכבי אופניים. פציעות אחרות יכולות להיגרם גם מתאונות דרכים, תאונות קורקינט ואופניים חשמליים או סתם כך מנפילה פשוטה בבית או ברחוב. פציעת ספורט בברך תתאפיין לרוב בקרע של הרצועות, קרעים במניסקוסים או דלקות סביב הפיקה ויגרמו לכאב ברכיים ממושך.
  • שחיקה בחלקי הברך השונים, עשויה אף היא לגרום לכאבים כאשר טיפול בכאב ברכיים מסוג זה יתמקד בחיזוק השרירים, שיפור היציבה, שינוי בהרגלי החיים ובשלבים מאוחרים יותר ניתן יהיה להוסיף זריקות ואף ניתוחים (החלפת ברך).
  • שחיקת הברך או מחלת האוסטיאוארטריטיס גורמת כאב ברכיים בעיקר בגיל המבוגר, אך לעיתים עשויה להופיע גם בגילאים צעירים יותר, מתנועה חוזרת ונשנית, עומסים בלתי סבירים, פציעות ובעיות מבניות בגפיים התחתונות.
  • מחלות רבות המכונות מחלות אוטו אימוניות או ראומטולוגיות, כגון דלקת פרקים שגרונית או גאוט גם גורמות לכאבים במפרקים ולכאב ברכיים בפרט. אלו מחלות כרוניות העשויות לגרום לדלקות חוזרות באזורים שונים בגוף וגם בברכיים. אף על־פי שהן נחשבות מחלות של הגיל המבוגר, ניתן למצוא אותן גם בצעירים והטיפול לרוב יהיה טיפול תרופתי אצל הראומטולוג.
  • סיבה נוספת לכאב ברכיים יכולה להיות זיהום מגורמים שונים. זיהומים יכולים להיות שטחיים או עמוקים, וצורת הטיפול בכאב ברכיים תהיה תלויה בסוג הזיהום ומיקומו.
  • הסיבה האחרונה לכאב ברכיים תלויה בעיוותים גופניים שאדם נולד איתם או כאלה שנוצרים תוך כדי ההתפתחות והגדילה.

איך מטפלים בכאבי ברכיים?

כדי להתחיל טיפול בכאב ברכיים, יש תחילה לאבחן נכון את המצב, ואז יוחלט אופן הטיפול. אבחון רפואי יסתמך על מספר נתונים – תלונות המטופל, בדיקה גופנית, תסמינים שונים ובדיקות נוספות שיוזמנו בהתאם לתלונות ולממצאי הבדיקה הגופנית. לעיתים די יהיה לשמוע את תלונותיו של המטופל ולבצע בדיקה גופנית מדוקדקת כדי להגיע לאבחנה, ובמקרים אחרים יהיה צורך בבדיקות מקיפות נוספות כדי לגלות את שורש הבעיה.
במקרים רבים טיפול בכאב ברכיים יהיה פשוט יחסית, כדורים נוגדי דלקת, תמיכה של ברכיה, פיזיותרפיה וכדומה. בדרגות כאב וחומרה גבוהים יותר, טיפול בכאב ברכיים עשוי לכלול גם הזרקות של סטרואידים, חומצה היאלורונית ("כרבולת של תרנגולת") או PRP.
בכאב ברכיים הנגרם משחיקה, משינויים ניווניים או מפציעות שונות ניתן גם לטפל באמצעות פעולות פולשניות שונות כגון ארתרוסקופיה, ניתוחים לשחזור הרצועות במקרים קשים של שחיקה החלפה חלקית או מלאה של הברך, בהתאם לצורך ולחומרת הבעיה .

דרכי מניעה

כדי לנסות להימנע מכאב ברכיים ומהצורך בטיפול בכאב ברכיים ניתן לנקוט בכמה דרכי מניעה שחלקן פשוטות וקלות.
פעילות גופנית מתונה ומותאמת, שמירה על משקל תקין, נעילת נעליים בעלות מבנה תומך, כל אלו עשויים להפחית את הסיכון לכאבים בכלל וכאבי ברכיים בפרט. במקרה ואכן מתעורר כאב, חשוב שלא להתעלם ממנו ולפנות לרופא כדי לקבל אבחון מתאים לבעיה ודרך טיפול בכאב ברכיים כבר בשלב מוקדם של הבעיה.
כאב ברכיים אינו חייב להיות גזירת גורל או עול שצריך לשאת אותו בשקט. ישנן דרכי טיפול שונות ומגוונות שעשויות להתאים לכל אדם ולכל בעיה שמתעוררת. חשוב שלא להזניח, לפנות לעזרה ולייעוץ ולהקפיד לבצע את ההוראות הרפואיות אם נתנו כאלה.

אם אתם סובלים מכאבי ברכיים צרו קשר עם המרפאה – 073-7023825

שתפו את המאמר:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print